Dzisiaj jest: Środa
Grzegorz, Hieronim, Honoriusz, Imisław,
Leopard, Sofia, Wera, Wiera, Wiktor,
Wiktoriusz, Zofia

Do końca roku zostało 93 dni.
Zodiak: Waga

Aktualnie na stronie

Naszą witrynę przegląda teraz 16 gości

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 29 Łącznie wizyt 150079
VCNT - Visitorcounter

Znajdź nas

sobota, 12 stycznia 2013 09:07

Sprawozdanie

z działalności Młodzieżowego Koła Filatelistów

działającego przy Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury

w Borku Wlkp. w roku 2012

Znaczek bawi, uczy, kształci – te podstawowe słowa wprowadzają nas w działalność Młodzieżowego Koła Filatelistów. Koło działa już od 2010 roku, skupia w swoich szeregach ośmiu członków (uczniów szkół podstawowych, gimnazjum i szkół średnich) ze szkół działających na terenie Borku Wlkp. i powiatu.

Spotkania odbywają się dwa razy w miesiącu w siedzibie M-GOK w Borku Wlkp. Działalność Kola można podzielić na trzy etapy: wystawy, konkursy oraz działalność bieżąca.

Wystawy –  członkowie brali udział w wystawach organizowanych na szczeblach  okręgowych, krajowych i międzynarodowych.

Kwiecień 2012 Młodzieżowa Wystawa Filatelistyczna we Wrocławiu pt. ,,Szlakiem renesansu”. Marek Kwaśniewski za eksponat ,,Ku gwiazdom” otrzymał  dyplom w randze medalu pozłacanego”. Szymon Krawiec za eksponat ,,Polska i Polacy w czasie II Wojny Światowej lata 1939-1945” otrzymał medal srebrny.

Wrzesień 2012 – VI Bałtycki Festiwal Znaczka z okazji ,,200 lat poczty w Białogardzie” eksponat Koła ,,Przyroda Polska” otrzymał dyplom w randze medalu srebrnego.

Listopad 2012 – Okręgowa Młodzieżowa Wystawa Filatelistyczna  ,,Debiuty XIV – Koszalin 2012” eksponat Szymona Krawca otrzymał dyplom w randze medalu dużego srebrnego.

Konkursy – corocznie organizowany jest przez Młodzieżową Komisję ZGPZF  Ogólnopolski  Młodzieżowy Konkurs Filatelistyczny. Konkurs ten organizowany jest w trzech etapach:

I etap w kołach:

I miejsce Szymon Krawiec w grupie szkół podstawowych

I miejsce Marek Kwaśniewski w grupie szkół średnich

II etap półfinał okręgowy w Poznaniu:

w grupie szkół podstawowych I miejsce Szymon Krawiec

w grupie szkół średnich I miejsce Marek Kwaśniewski

Zajmując czołowe miejsca w finale okręgowym zakwalifikowali się do Finału Krajowego, który odbył się w dniach 7-10 czerwca 2012 w Tarnowie.

Ze względów finansowych w Finale Ogólnopolskim 50 Młodzieżowego Konkursu Filatelistycznego ,,Szlakiem renesansu” wziął udział Marek Kwaśniewski który zajął III miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych.

Dzięki tym ogólnopolskim spotkaniom rozwija się współpraca między młodymi członkami MKF.

Działalność bieżąca – spotkania które odbywają się dwa razy w miesiącu przybliżają wiadomości z dziedziny filatelistyki, przygotowania eksponatów filatelistycznych na wystawy oraz umożliwiają wymianę walorów filatelistycznych zgodnie  z zainteresowaniami. Podczas  ,,Dni Otwartych” Ośrodka Kultury, Młodzieżowe Koło Filatelistów przygotowało wystawę kart pocztowych ,,Borek dawny i obecny” walorów użyczył p. Stefan Wolniewicz. Członkowie Koła zwiedzili Krajową Wystawę Filatelistyczną w Gostyniu, gdzie mogli zapoznać się z eksponatami dorosłych filatelistów z całego kraju.

Młodzieżowe Koło prowadzi współpracę z Kołami w Głogowie i w Kargowej. W październiku podczas naszego spotkania gościliśmy p. Annę Plewę-Środę z Regionalnego Działu Filatelistyki i Handlu w Poznaniu, która zapoznała się z bieżąco działalnością koła. Dzięki jej obecności została nawiązana współpraca między Pocztą Polską a Młodzieżowymi Kołami Filatelistycznymi.

Działalność Koła jest możliwa dzięki wydajnej pomocy Dyrekcji Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Borku Wlkp. a także dzięki dotacji z Urzędu Miasta i Gminy w Borku Wlkp. Kończąc sprawozdanie z działalności Koła przytoczę słowa Franklina Delano Roosevelta ,,Zbieranie znaczków pocztowych rozprasza nudę, poszerza nasze spojrzenie, zwiększa naszą wiedzę, czyni nas lepszymi obywatelami i poprzez niezliczone sposoby wzbogaca nasze życie”.

Opiekun Koła

Andrzej Świdurski

Reklama

Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: cheap game seats register info domain Valid XHTML and CSS.